Historie ODS

Historie ODS

ODS se představuje

Občanská demokratická strana je stranou sice s relativně krátkou historií, nicméně její vznik se stává základním faktorem zrodu standardního systému parlamentní demokracie v českém prostředí po desítkách let totality. ODS se deklaruje jako liberálně konzervativní strana s moderní evropskou strukturou, navazující na tradice evropské křesťanské civilizace, na humanitní a demokratické tradice první republiky a na zkušenosti současných západních demokracií. Od počátku patří mezi nejvýznamnější pravicové strany v celém postkomunistickém bloku, svoji váhu má i ve společenství podobně orientovaných stran celoevropského prostředí.

ODS postavila svůj program na principech osobní svobody, individuální odpovědnosti, parlamentní demokracie a tržního hospodářství. Stala se hlavním motorem obtížné a neopakovatelné přeměny totalitní společnosti v demokracii standardního typu. Nese tak vysokou míru odpovědnosti za všechno pozitivní, co s sebou transformační proces přinesl, a samozřejmě i za některé negativní jevy a chyby, kterých se v průběhu tohoto bezprecedentního úkolu nevyvarovala. Postupné začleňování do demokratických struktur (mj. Rada Evropy, OECD, NATO, blížící se vstup do EU) mezi prvními z postkomunistického bloku a nejvyšší rating České republiky mezi těmito zeměmi po dobu vlád s naší účastí je přitom dokladem správnosti nastoleného polistopadového kursu.

ODS staví v praktické politice důraz na podnikavost a soukromé vlastnictví. Nejdůrazněji prosazovala odsouzení doby komunistické totality včetně přijetí lustračního zákona. Poklidným způsobem se nám podařilo vyřešit vztahy našeho národa s národem slovenským. Bez potíží jsme zvládli měnovou odluku a o necelé tři roky později se česká koruna zařadila mezi volně směnitelné měny. ODS provedla nejrozsáhlejší privatizaci ze všech transformujících se zemí. Po celou dobu jsme prosazovali vyrovnaný nebo přebytkový státní rozpočet a nezvýšili jsme státní dluh. Uvolněním prostoru pro uplatnění standardních tržních mechanismů došlo k mnohonásobnému nárůstu nabídky a kvality jak ve sféře obchodu a služeb, tak například i na poli zdravotnictví či kultury. Naše sídla získávají díky investicím především soukromého sektoru novou tvář. Došlo k výraznému zlepšení ukazatelů stavu životního prostředí. Svoboda pohybu a slova je dnes už dlouho samozřejmostí. To vše je nutné znovu připomínat v době, kdy se někteří naši oponenti snaží vývoj v uplynulých deseti letech účelově paušálně zpochybňovat.