Historie ODS Klecany

Historie ODS Klecany

MS ODS Klecany – zlomky a vzpomínky z historie.

1. Jak to všechno začalo.

Občanské forum, vzniklé v památných listopadových dnech  roku 1989, se na pražském Sněmu 23. 2. 1991 rozdělilo na dva politické subjekty: Občanské hnutí (OH), s ústřední postavou P. Rychetského a ODS, vedenou V. Klausem.

Zatím co OH se definovalo jako politické hnutí, tedy sdružení více politických proudů, s výslednou orientací v politickém středu, ODS se konstituovala jako politická strana klasického evropského typu s pravicově konzervativním programem.

Od této chvíle se ODS rozešla s principy politického hnutí a za cíl si stanovila přeměnit naši zem v moderní evropský stát, založený na občanské společnosti.

Členství v ODS se uskutečňovalo přihláškou a prohlášením, že uchazeč o členství nebyl příslušníkem ani Lidových milicí, ani agentem StB. Počítalo se s určitou formou členského příspěvku, nepočítalo se se stranickými legitimacemi ani pravidelnými členskými schůzemi.

Ustavující kongres ODS se uskutečnil 20. – 21. dubna 1991 v Olomouci, na kterém byl do čela strany zvolen Václav Klaus a který přijal programové prohlášení ODS, nazvané „Cesta k prosperitě“.

Ustavujícímu kongresu poslal zdravici prezident ČSFR Václav Havel.

2. Základy ODS – Místní sdružení.

Na tehdejším okrese Praha – východ vzniklo postupně 16 Místních sdružení. Jedním z nich bylo i MS ODS Klecany, které bylo ustaveno 21.4.1991.

Zakládací listina MS ODS Klecany

Mezi zakládající  členy patřili ing.Z. Malík – první a dosavadní předseda, ing. J. Sedláček, ing. J. Bendl a řada dalších.

Počet členů se měnil, jednotlivci přicházeli a končili své členství změnou svých postojů i v důsledku změn ve společnosti – viz Sarajevský atentát, aféry se sponzory a pod. Přes tyto peripetie Místní sdružení pracovalo vždy v duchu stanov ODS a pracuje dosud.

3. Jak jsme začínali.

Prvním velkým úkolem v našich začátcích bylo zajištění kandidátů do parlamentních voleb v roce 1992. Na kandidátce s číslem 42 byli tehdy ing. Z. Malík a ing. J. Bendl. Bohužel, žádný z nich se do tehdejšího parlamentu nedostal.

Kromě toho byli naši členové zvoleni do Zastupitelstva města a pomáhali v prvních létech po roce 1989 v konsolidaci a práci tohoto orgánu.

Pravidelně jsme kandidovali v komunálních volbách, ať jako v koalici se stranou lidovou, tak i později samostatně.

Po volbách v roce 1990 byl zvolen starostou ing. B. Šimšík, člen OF. V radě obce pracovali i naši členové ing. Z. Malík a ing. J. Sedláček.

4. Rok 1994 a další.

V roce 1994 v Klecanech zvítězila v komunálních volbách koalice ODS – KDU –ČSL. Starostou byl zvolen ing. Zdeněk Malík, jeho zástupkyní se stala Zdena Lomová z KDU-ČSL. V radě města pracovali i další naši členové, ing. Bendl a paní Kučerová. V zastupitelstvu pracovali vedle nestraníků, nominovaných za ODS i další členové Místního sdružení. V tomto volebním období došlo k zahájení plynofikace města. Hlavně zásluhou starosty ing. Malíka došlo k realizaci tohoto projektu, který ve své konečné podobě podstatně zlepšil životní prostředí ve městě a mnoha občanům zpříjemnil život. Celková plynofikace celého města vč. Klecánek a Drast byla dokončena 26. ledna 2005.

I v dalších volbách v roce 1998 měla zmíněná koalice v zastupitelstvu většinu osmi členů. Vedle KSČM (5 členů zastupitelstva), kandidoval nový subjekt – Unie svobody. Získal dva mandáty. Starostou byl opět zvolen ing. Z. Malík.

Volby roku 2002 byly poznamenány záplavami, které katastrofálně postihly i část našeho města – Klecánky. Velkou zásluhu na rychlé obnově mělo i nové zastupitelstvo v čele opět se starostou ing. Malíkem. ODS sestavila samostatnou  kandidátku a získala 11 mandátů. V radě zasedli tři zástupci ODS a dva nestraníci.

V komunálních volbách v roce 2006 se na scéně objevil nový subjekt – Sdružení nezávislých kandidátů Klecany 2006. Ten odsunul ODS do opozice – získal 8 mandátů a spolu se dvěma zástupci KSČM obsadil všechny významné posty v zastupitelstvu i ve vedení města. Přesto, že ODS obsadila 5 míst zastupitelstvu, „dostalo“ se jí pouze místo člena Finančního výboru. Teprve v posledním roce funkčního období byl jako člen Kontrolního výboru zvolen ing. J. Pinc.

5. Současnost.

Hlavní těžiště naší práce i nadále bude spočívat v komunální sféře. I letos kandidujeme ve volbách do zastupitelstva města. Naší snahou i nadále zůstane smysluplná práce pro město v rámci politiky Občanské demokratické strany.

Pokud Vás zaujal náš program a můžete se s ním ztotožnit, přijďte mezi nás a staňte se členem ODS. Budete vítáni.